Norge 11´ – Lysefjorden rundt…

I sommers rejste min mand og jeg til Norge, for at gå rundt om Lysefjorden. En vandretur på ca. 140 km. som vi gik på 8 dage. Vi havde hjemmefra planlagt at gå turen på 10 dage, men nogle af dagene gik det så godt, at vi gik noget ekstra.
Den norske turistforening har lavet en rutebeskrivelse som man kan downloade fra deres hjemmeside. Turistforeningen har delt turen op i 10 etaper og man gar mulighed for at gå fra hytte til hytte, hvis man ikke, lige som vi gjorde, selv medbringer telt. Hytterne er rigtig fine, meget velholdte, men de er meget dyre at bo i. Så vi havde selv medbragt telt, hvilket gav os mulighed, at gå noget af næste dags distance og ligge os når vi blev trætte.
I rutebeskrivelsen anbefaler turistforeningen fem kort man har med på turen. Det er efter vores meningen ikke nødvendigt. Turistforeningen har lavet et kort der hedder Lysefjorden i målestoksforhold 1:50.000, som er ganske fint til den tur, og som kan købes i deres butik i Stavanger by. Desuden er de vældig gode til at markerer alle vandreuter med et rødt T. Det er lige før der er røde T’ere ved hver 100 meter. Desuden stabler vi vandrer sten på ruten, så man skal gøre sig umage for at farer vild.
Røde T’ere og stablet sten…..og så var der lige en bjergged 🙂
På ruten har de placeret 10 kodeord, som man kan samle. Samler man alle kodeordene kan man hente en t-shirt ved turistforeningen…vi gik helt klart efter at få den t-shirt med hjem, og vi fik den 🙂
Turen er ikke for nybegyndere. Vi blev ret overrasket over hvor hårdt det sommetider var, selvom vi er ved at være habile vandrer.
Vi var meget kritiske med hvad vi tog med i vores rygsække. Min taske vejede 15 kg (inkl. 2 liter vand), ved turens start. Min mands taske vejede 20 kg (inkl. 2 liter vand) ved turen start.
Vi valgte at kører til Hirtshals og tag færgen til Stavanger. En sejltur på 11 timer. At flyve til Stavanger er faktisk ret dyrt. Man ankommer til Stavanger om natten, så vi valgte at tag en overnatning på et hotel. Da der ikke kører busser fra havnen og ind til centrum om natten, fandt vi 2 andre fra færgen at dele en taxa med. Alt er dyrt i Norge og det er det også at køre i taxa. Det kostede os omkring 700 kr. at kører de ca. 15 km. fra havnen til centrum, så det var godt vi kunne dele regningen med 2 andre.
1. etape Botneveien-Preikstolhytta:
Efter en tur med færgen og 1 time i bus fra Stavanger by, kom vi det sted hvor ruten starter – Botneveien/ P-plas ved Heiatjørna på 13 Rv 13 Oanes – Botne. 1. etape er 7 km. i kuperet skovterræn med enkelte åbne partier.
Vi tog dette billede på færgen fra Stavanger by til startstedet….vi synes den var ret sød 🙂
Her spiste vi frokost på 1. etape.
Vi overnattede nede ved søen som ligger ved Preikestolhytta. Det var en helt fantastisk udsigt vi spiste aftensmad til og vågnede op til.
 
2. etape – Preikestolhytta – Bratteli:
Dagens étape går forbi den berømte turistattraktion Preikestolen, men ruten er ikke medregnet turen ud på Preikestolen, det er en afstikker på ca. 5 km. Vi skulle naturligvis ud på den 406 meter høje “klippehylde”. Så dagen etape blev ca. 16 km. Vi overnattede ved Bakken Gård.
Det er så den berømte Preikestol.
604 meter ned!
Lysefjorden
Sikke en udsigt var? Billedet er taget oppe ved Preikestolen. Det var helt vildt at stå der og tænke på at man i de kommende dage skulle gå rundt om fjorden.
Panoramabillede
3. etape – Bratteli – Songesand – Fyljesdal:
Dagens étape lyder på 8 km. men da vi allerede ankom til Songedal gård omkring kl. 15, besluttede vi os for at spise vores frokost ved hytten og så vandrer videre indtil aftensmads tid (noget af næste dags distance). Dagens etape blev derfor 19 km. Inden vi gik videre fra Songedal gård benyttede vi hyttens lokum….
Aldrig har vi set så flot et lokum!
Turen videre efter Songedal førte os forbi en lille hytte, der lå helt alene og helt afsidigt… Ved hytten mødte vi Sigurd, en ældre herre der har ejet hytten siden han var ganske ung. Vi undrede os over hvordan han dog kommer ud til hytten, idet vi kunne se han var ret dårligt gående. Sigurd bliver simpelthen fløjet ind med helikopter. Vi blev inviteret indenfor og se han hytte, som han bor forår, sommer og efterår. Han viste os fotoalbum med alle de vandrer der har været forbi hans hytte og sågar overnattede ved ham – han var sgu en hyggelig fyr 🙂
Sigurds hytte.
Omkring kl. 17 kommer vi til Fyljedal, som er et meget vådt område. Her havde vi planlagt vi ville slå lejr for natten i nærheden af nogle enkelte hytter der lå i dalen. Men det var godt nok svært at finde en tør plet. Vi fandt dog et tørt område ved en hytte, lige ned til en sø, som ikke så ud som om den blev brugt mere, den var i hvert fald i meget dårlig stand.
4. etape – Fyljesdal – Songedal – Lysebotn:
Så kom dagen hvor vi nåede til enden af Lysefjorden. Dagens etape var på 21 km., men terrænet var med os, så var allerede i Lysebotn omkring kl. 15, så vi havde en hel dag i den dejlige fjordlandsby.
Det var en helt utrolig oplevelse og en fed fornemmelse, at stå der for enden af fjorden.
Enden af Lysefjorden – Lysebotn.
Så vi fik en halvdags ren afslapning, vi vidste at næste dags etape ville blive en udfordring.
5. etape – Lysebotn – Øygardstøl – Langavatn:
Dagens étape er 15 km. første udfordring var en stigning på 1000 meter over 6 km. heldigvis på astfald. Stigningen bragte os igennem klippen – ca. 1,5 km.
1000 meter oppe over Lysebotn havn.
Det skulle vise sig at stigningen ikke var den hårdeste udfordring på dagens etape. For enden af Lysefjorden findes Kjerag-bolten, som er en berømt turistattraktion – en meget stor sten, som er kilet ned imellem to klipper, 100 meter over jorden. Ligesom med Preikestolen, var ruten ikke planlagt så man kom fordi denne attraktion.
Turen ud til Kjeragbolten.
Vi skulle naturligvis ud og stå på bolten. Desværre var vejret bare overhovedet ikke med os denne dag. Da vi kommer op til “vejkrydset”, hvor man enten går ud til bolten eller går af den afmærket rute, besluttede vi os for ikke at gå ud til bolten. Turen op til krydset var hård fordi det regnede meget og klipperne bliver så glatte at gå på. Det blæste rigtig meget, så vi blev hele tiden fanget af vinden.
Så vi besluttede os for at vi hurtigst muligt ville gå til det “vejkryds” hvor vejen går ned til til Langavatn hytten, her ville vi slå lejr for natten. Etapen var som sagt 15 km., her medregnet turen ned til Langavatn, der gik vi ikke ned, da vi ikke skulle sove i hytte. Trods de 11  km. føltes dagens etape, som om vi havde gået 30 km. Da vi endelig kommer til det planlagtested var vi gennemblødte og jeg frøs helt vildt. Vi slog lejr for natten….hele aften og hele natten regnede det…da vi vågnede næste morgen regnede det atter 🙁
6. etape – Langavatn – Flørli – Skåbet – Skrøylå:
Dagens étape er på 21 km., men da vi ikke havde sovet ved Langavath hytten, var etapen 17 km. Den nærliggende turistattraktion på etapen er Flørlitrapperne – 4444 trappetrin. Ellers var der ikke det store på denne dag. Vi havde en del overskud på denne etape, så da vi ankom til hytten på Skåbet, spiste vi frokost og så gik vi videre og fandt er et sted at overnatte.
7. etape – Skåbet – Skrøylå:
Dagens etape føltes lidt lang, fordi vi vidste vi var ved at være ved vejs ende. Vi kom til p-pladsen ved Skrøylå. Herfra kan man se over på Preikestolen, på den anden siden fjorden.
 
Preikestolen ligger over på den anden side, men vores kamera kan ikke zoom så meget at man kan se det. 
Vi fik lov at låne en kikkert af en forbipasserende landmand, så vi kunne se Preikestolen og se hvor mange mennesker der stod der oppe.
Vi gik videre og fandt en skøn plet ved søen i Nedreidane.
8. etape – Skrøylå – Landa – Forsand:
Turens sidste etape ca. 20 km. 6 km. i terræn, men ellers så gik det bare der ud af på astfald, det var faktisk en dejlig oplevelse.
Vi ankom til Forsand omkring kl. 17. I dagli’ brugsen købte vi hvedeboller og leverpostej, det smagte helt fantastisk efter lidt over en uge på fyretørret med 🙂 Vi overnattede i Forsand og tog til Stanvanger by dagen efter.
Vi afsluttede vores tur i Norge med 2 dages hotelophold på et dejligt hotel i Stavanger.
Vi kan kun befale turen, men træn og vær forberedt på nogle udfordrigner!!!
God tur!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

You Might Also Like

19 Comments

 • Reply
  Nikolas Nørmark Heden
  6. marts 2015 at 12:42

  Inspirerende!
  Når jeg ser på UT.no ser det ikke ud som om der er “sommerstier” hele vejen rundt om fjorden, men af hvad jeg læser er der stier og der er fremkommeligt, har jeg forstået det rigtigt?

  Venlig hilsen den ivrige vandrer
  Nikolas Nørmark Heden

  • Reply
   admin
   8. marts 2015 at 20:26

   Hej Nikolas,
   korrekt, der er fremkommelige stiger hele vejen rundt. Eller det vil sige ruten slutter i byen Forsand.

   /trine

 • Reply
  Lene Bisgaard
  22. marts 2015 at 20:57

  Hej med jer!
  Jeres tur har da bare været en kanon tur…
  Jeg står og vil så gerne på Vandretur i Norge, og er blevet anbefalet Lysefjord….
  Har I et godt råd, hvordan jeg griber det an?
  Jeg har sejlturen på plads, men måske skal jeg afsted alene, ved I om der er en vandre klub et sted, som jeg evt. Kan følges med?
  Hvis jeg ikke finder mig en makker, som jeg håber på.
  Kh Lene

  • Reply
   admin
   23. marts 2015 at 12:35

   Hej Lene,
   tak for din henvendelse. Jeg kan kun anbefale turen rundt om Lysefjorden. Turen er udfordrende på forskellige planer – både terrænmæssigt, vejret og distancerne (set i forhold til terrænet).

   Ruten er markeret med røde T’er, som alle officelle vandreruter i Norge. Dog vil jeg anbefale dig, at medbringe GPS og ikke mindst købe kortet specefikt over Lysefjorden. Vi købte kortet ituristforeningen i Stavanger da vi ankom dagen før.

   Nej jeg ved ikke om der er en vandre klub. Jeg ville prøve at skrive til Stavangers turistforening og forhører mig.

   Jeg ved ikke hvor erfaren du er ud i at vandre? så med risiko for at jeg nu kommer med et råd som skyder helt over mål, vil jeg anbefale dig at tænke rigtig meget på hvor meget vægt du har med. Jeg havde ca. 10 kg. plus 2 liter vand og Thomas havde ca. 18 kg. – han havde telt i tasken. Jeg vil sige at jeg nødigt ville bære mere end ca. 15 kg. på flere af etaperne. Rygsækken bliver naturligvis lettere i løbet af turen, i takt med den mad du får spist.

   Har du flere spørgsmål, så skriv endelig, og ellers så håber jeg du får en helt fantastisk tur 🙂

   /Trine

 • Reply
  Thomas
  5. april 2015 at 12:12

  Tror du at du ville kunne lave et overslags budget? 🙂

  • Reply
   admin
   5. april 2015 at 13:42

   Hej Thomas,
   Ja det tror jeg godt jeg kan. Du skal nok ikke forvente at det ligger klar før næste weekend

 • Reply
  Kim Madsen
  14. maj 2015 at 18:09

  Hej. Virkelig fed beretning!
  Var det besværligt at finde overnatnings steder, og væske?
  Var der mange mennesker på ruten? Og kunne også godt tænke mig at høre et overslagsbudget, hvis muligt.

  • Reply
   admin
   21. maj 2015 at 19:44

   Hej Kim
   Vi havde selv telt med så vi kunne ligge os hvor som helst, vi valgte dog de fleste dage at gå til de hytter som der er placeret passende steder på ruten. Det koster nogle penge at låne disse hytter. Nogle af dem skal man booke i forvejen, andre kommer man bare til, bruger og ligger pengene i hytten når man går. Det er relativt dyrt at overnatte i hytterne på ruten. Lidt billigere er det hvis du melder dig ind i turistforeningen.

   Vi mødte nogle stykker på hver etape. En gruppe af unge nordmænd gik ruten samtidig med os, så dem så vi ofte. Du kommer til flere store aktraktioner, og her er der narturligt mange mennesker.

   Du ramme lige min samvittighed – jeg har nemlig et dokument liggende på mit skrivebord hvor jeg er igang med at lave et overslag på turen, men jeg er ikke helt færdig 🙂 Men mon ikke jeg bliver det inden længe? 😉

   /Trine

 • Reply
  Thomas Madsen
  24. juni 2015 at 20:09

  Hej super guide, den er super god og relevant!
  En kammerat og jeg tager afsted for at tage turen på lørdag, og jeg har i den forbindelse to spørgsmål og jeg håber i kan svare på.
  1. Vil i vurdere, at ruten er for hård for 2 uerfarne unge vandrere (24 og 21 år)
  2. Vi agter også at tage turen med telt, og skal derfor selv have mad med – hvilken slags mad havde i medbragt og hvor meget?

  MVH. Thomas

  • Reply
   admin
   24. juni 2015 at 20:34

   Hej Thomas
   ruten er som sådan nem at følge, det behøver i ikke erfaring med, i skal blot følge de røde T’er der er på ruten. Men en god ide er at skaffe jer 2 cm kort over Lysefjorden, når I kommer til Stavanger (bare for en sikkerhedsskyld). Ruten er på de korte distancer, ret krævende – det er ikke bare 9 km. på en hygge lige sti, nogle steder går det ret meget op, op, op 🙂 Hvis I er har en relativt
   god grund form og en god vilje kan I godt klare ruten. HUSK vabelplaster 🙂 Vi have frysetørret med med fra SpejderSport.
   Rigtig god tur!

   /TRine

 • Reply
  Kim Madsen
  8. juli 2015 at 8:18

  Hvordan kom i fra Stavanger også til P pladsen? Kan du prøve at uddybe denne rejse?
  Jeg flyver nemlig til stavanger airport, og skal derfra også ud til p pladsen.

 • Reply
  Sanne Nielsen
  30. juli 2015 at 6:53

  Hej
  Tak for en fin rejseberetning.
  Min kæreste og jeg planlægger at tage derop i næste uge – stærkt inspireret af andres fortællinger og at læse netop denne blog! Så tak 🙂
  Hvodan med drikke vand: kunne I pumpe vand ved hytterne eller er det ok fra kilder/bække?

  Hilsen Sanne

  • Reply
   admin
   2. august 2015 at 20:49

   Hej Sanne
   Glæd jer, det er den flotteste tur!!! Ja der er vand ved hytterne og så tankede vi op fra de vand vi kom forbi undervejs i naturen – vær dog opmærksom på ikke at tag fra stillestående vand.

   Rigtig god tur!

   /Trine

 • Reply
  Pernille Asmussen
  18. juli 2016 at 21:33

  Hej 🙂

  Din flotte beskrivelse af jeres fantastiske tur giver et virkelig godt indblik i hvordan man skal gribe selve turen an og jeg tænker selv at jeg vil op og gå turen i uge 34.
  Dertil har jeg et par spørgsmål: Jeg kan se at flere andre også har spurgt, men kan du også sende mig et overslagspris på hele jeres tur?
  Og hvordan kom du fra Stavanger (regner med at ville tage færgen derop) og så ud til den P-plads hvor det hele starter?
  Jeg er lidt lost lige hvordan jeg skal gribe det hele an da det foreløbigt ser ud som om jeg skal gå turen selv og det er min første længere vandretur. Jeg arbejder til dagligt i forsvaret, så tror ikke at distance og vægt bliver et problem for mig.
  Håber du kan hjælper mig igang? 🙂

  Venlig hilsen
  Pernille

  • Reply
   admin
   21. juli 2016 at 22:46

   Hej Pernille
   Nej jeg fik aldrig lavet en overslagspris. Der er flere grunden til det er lidt svært for mig at lave – jeg kan se at færgepriserne aktuelt er højere end hvad jeg huske vi gav, mener vi gav 2200 kr. for to voksne tur/retur (med air seat). Vi boede på hotel dagen før turstart, grundet færgens ankomsttidspunkt til Stavanger. Vi valgte at købe den lidt dyre variant af frysetørrede mad – den fra Real til 70 kr. pr. måltid, pr. person – en dyr løsning, det kan helt sikkert gøres billigere, men jeg havde en god rabat ordning på daværende tidspunkt, idet jeg var ansat ved Spejder Sport. Vi købte et kort over Lysefjorden, i Turistinformationen i Stavanger, mener det kostede 250 kr.

   Ang. turen fra Stavanger til start, så sejlede vi fra Stavanger til den by der ligger nærmest, en kort sejltur – kan ikke lige huske bynavnet. Herfra gik en bus til startstedet. Turen slutter i byen Forsand, herfra sejler man ind til Stavanger – igen en kort sejltur.

   Håber mit svar kan hjælpe dig lidt på vej.

   /Trine

 • Reply
  Louise Larsen
  5. maj 2017 at 9:33

  Hej 🙂

  Det lyder som om i har haft en dejlig tur.
  Vi er to piger som skal gå en 3 dags tur til sommer der hedder: 1) Preikestolen -> Bratteli, 2) med færgen til Flørli og gå til Langavatn 3) via Kjerag bolten til Øygardstølen og Lysebotn for at tage en færge til stavanger.
  Vi har vandret før, men aldrig steder hvor GPS navigering var nødvendig (ruterne har været afmærket)
  Vores spørgsmål er om det er nødvendigt med en GPS på de strækninger, eller om kort og afmærkninger er nok? Vi har nemlig ikke en GPS så hvis ikke det er nødvendigt vil vi ikke investere i sådan en.

  Vh
  Tine og Louise

  • Reply
   admin
   13. juni 2017 at 21:44

   Hej Louise
   Nej I behøver ikke en GPS, men et kort for en sikkerhedsskyld!

   /Trine

 • Reply
  Jim Knudsen
  22. april 2019 at 9:32

  Hej Trine

  Fin beretning du har skrevet.
  Har selv planlagt en tur til sommer rundt om Lysefjorden, i den forbindelse har jeg et spørgsmål vedrørende tunellen der er på vej op mod øygardstølen fra Lysebotn, mener den hedder Lyse tunellen.
  Hvordan er det at gå igennem denne, jeg har set video derfra, og det ser ud som om den er meget mørk og smal ? Går man tæt på bilerne, eller er der et “fortov” man kan gå på ? De billeder jeg har set, ser det næsten ud som om det er med livet som indsats.
  Vh
  Jim

  • Reply
   Trine
   23. april 2019 at 17:19

   Hej Jim
   Hvis du overvejer det gør det, du fortryder ikke 🙂 Nu er det nogle år siden jeg var der, men jeg husker det ikke som en oplevelse med livet som indsats at gå igennem tunellen. Den var mørk ja, men ikke en dårlig oplevelse, jeg mindes at der er plads til fodgængere 🙂

   /Trine

Leave a Reply